Bel ons: +32 495 46 60 89
Like us:
Meditatie

Vroeger hadden we elk het idee dat mediteren iets zweverigs was en dat je urenlang moest stilzitten in een donkere kamer vol met wierook en kaarsen.
Helemaal niets voor ons dachten we toen. Maar stilletjesaan zijn we hierin gerolt.

Nu we zijn helemaal van mening veranderd en denken zelfs dat het een grote trend zal worden in de gezondheidsindustrie, maar dan wel op een positieve manier.

Meer en meer mensen beginnen nu pas te beseffen dat ze niet alleen hun lichaam gezond moeten houden maar ook hun geest. Dit kan d.m.v. vb. meditatie.
Het mediteren gebeurt in alle lagen van de bevolking, van rijk tot arm en van jong tot oud.
We spenderen veel te weinig tijd aan het verzorgen van ons geheugen.

Het geheugen dat we nodig hebben om te denken, gelukkig te zijn en plezier te ervaren, waarmee we relaties met andere mensen onderhouden en waarmee we liefde kunnen uiten.

 

Wat is nu juist mediteren?

Mediteren wordt al duizenden jaren gebruikt om bepaalde delen van onze geest te kalmeren. Wijzelf zijn beginnen leren mediteren met een in stilte meditatie of een meditatie waarbij je op 1 punt dient te concentreren.

Als je langdurig op een voorwerp aan het mediteren bent, dan kan je het gevoel krijgen dat je 1 wordt met het voorwerp. Dan gebeuren er allerlei bijzondere dingen van binnen die een geweldig effect op je hersenen hebben. Dit kan je niet op een vingerknip, hier is natuurlijk wat oefening voor nodig en daar willen wij je graag mee helpen.

 

Wat doet meditatie met je hersenen?

Er is al meermaals onderzoek naar gebeurd. Zo stelt men vast dat mensen die al langere tijd mediteren, meer hersenverbindingen hebben. Hoe meer verbindingen je hebt, hoe beter je hersenen presteren. Men heeft ook onderzoek uitgevoerd naar mensen van 25 jaar die niet mediteren en mensen van 50 jaar die wel mediteren. Die laatste groep hadden even gezonde hersenen als de groep van 25 jarigen.

Nog een andere studie heeft aangetoond dat wie op 8 weken, een dagelijkse meditatie van ongeveer 20minuten doet, bepaalde gebieden in je hersenen heeft zien groeien (hersenen voor het leren, geheugen en emoties). Dit is slechts een kleine greep uit verschillende studies die al zijn uitgevoerd omtrent de effecten van meditatie op je hersenen.

 

Hoe mediteren we?

Wanneer we in staat zijn om een aaneengesloten periode ononderbroken ons te “concentreren” op een voorwerp, dan zijn we aan het mediteren. Je zal merken wanneer je begint te mediteren je gedachten ontzettend snel afdwalen. Naarmate je hier meer ervaring mee hebt, je je sessie langer kan maken en experimenteren met andere vormen van meditatie.

Ook gebruiken we verschillende vormen zoals in stilte meditatie (meegaan in de muziek of aandacht naar 1 punt zoals vb. vuur brengen) of een geleide meditatie (meegaan via tekst).

Er is dus voor ieders wat wils. De ene kan in een hogere vorm van ontspanning komen bij een stille meditatie, de andere tijdens een geleide meditatie.  Het is de bedoeling dat je bij eender welke meditatie even tot rust kan komen en in die rust tot nieuwe inzichten kan komen of tot nieuwe ideeën.

Bij ons kan je terecht voor verschillende soorten meditatie-sessies, namelijk in stilte meditatie, een geleide meditatie,….waarbij we steeds een ander thema hanteren vb.

  • vergeving – aanvaarding
  • aarden-verbinden-beschermen
  • ont-moet jezelf
  • rust en ontspanning
  • overleden familieleden/vrienden
  • rouw
  • volle maan
  • zee-meditatie (verplaatsing naar de zee)

Deze kunnen doorgaan op een weekdag van 19u30-21u30 of van 20u-22u.

Voor meer uitleg en prijzen per meditatie kan u steeds een kijkje nemen in onze agenda of telefonisch op 0495/466089.